Listová zelenina

Charakteristika:
  • je středně náročná na výživu
  • má krátkou vegetační dobu
  • slabší kořenový systém
  • není citlivá na chlor (Cl), lze tedy hnojit draselnou solí
  • není náročná na zařazení v osevním postupu, patří do 2 nebo 3 trati

Vápnění půd

  • nedostatek vápníku (Ca) vyvolává poruchy růstu a vývoje
  • nejlépe vyhovuje neutrální pH
druh pH
salát 6,2 - 7,5
špenát 6 - 7,5
štěrbák 6,2 - 7,2
činské zelí 6,5 - 7


Salát

Salát je zelenina s krátkou dobou vegetace
Výsadba:
  • na záhon (konec března až začátek dubna) a přikrýt netkanou textílií, pokud hrozí mrazy
  • po výsadbě pravidelná zálivka, méně často ale vydatněji
  • v době uzavírání hlávek zálivku omezit
  • vzešlý salát jednotit (květen) na 30cm v řádku
  • spon výsadby
    • salát hlávkový 25-30x25-30cm
    • salát listový 25-30x30cm
Sklizeň:
  • sklízený salát již nezalévat
  • hlávkový salát se sklízí od května

Ledový salát

Výsev: 
  • - v dubnu do prohřáté půdy, překrýt netkanou textílií
Výsadba:
  • spon výsadby 30x30cm

Špenát

Výsev: 
  • od března, v dubnu výsev pro pozdější sklizeň
Výsadba: 
  • - v dubnu vzešlý špenát zavlažovat

Mangold

Popis: Mangold je dvouletá cizosprašná rostlina, kterou řadíme mezi zeleninu první tratě. V prvním roce na ní vyroste růžice velkých nejčastěji zelených listů. V druhém roce, pokud v našem podnebí vůbec přezimuje, ihned na jaře vyroste do květu. 
Druhy: Mangold je mnohými považován za druh špenátu, ale není tomu tak. Můžeme se setkat se dvěma druhy mangoldu, pěstují se totiž řapíkaté odrůdy připomínající čínské zelí a listové odrůdy připomínající vzhledem špenát. - 
  • řapíkaté: odrůdy mají silné řapíky (až 5 cm široké), které se upravují podobně jako chřest. Řapíkatý mangold může mít řapíky čistě bílé, světle zelené, nažloutlé, sytě červené či dokonce lehce dofialova. Listy jsou světle nebo tmavě zelené.
  • listové odrůdy: mají úzké řapíky a mohutné listové čepele používané jako špenát. Listový mangold je sytě zelený a opravdu lze zaměnit se špenátem. Je ovšem, ale mnohem zdravější než špenát, a to zejména proto, že neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Zato obsahuje mnoho vitamínu C, jehož množství, ale může klesnout neopatrným zpracováním. Dále pak obsahuje vitamín B, E a A. Z minerálních látek nám mangold nabízí vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo. Protože je příbuzný s řepou, obsahuje prvek betain. Betain je spolu s dalšími složkami účinný proti kornatění cév, aktivuje činnost jater a brání jejich tukové degeneraci.
Léčivé účinky: Mangold také mimo jiné podporuje tvorbu a vylučování trávících šťáv a je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění. Mimo to má příznivé účinky na látkovou výměnu a posiluje nervový systém. Pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Je vhodný i při redukčních dietách, protože je nízkokalorický, 100 g mangoldu obsahuje jen 59 kJ. Jedinou nevýhodou této zeleniny může být mírně projímavý účinek, proto i zde platí - všeho s mírou. 
Výsev: 
  • vysévá se do hloubky asi 3cm
  • po vytvoření pěti - šesti pravých listů na rostlinách se provádí jednocení
  • na záhonech se nechávají pouze nejsilnější jedinci a ty se přihnojují ledkem. - půda se kolem mangoldu v průběhu vegetačního období kypří pravidelně
  • zvlášť v suchém období se mangold neobejde bez zálivky, protože nedostatek vláhy u něj může způsobit nežádoucí vybíhání do květu.
Poloha: Snáší dobře i polostín a příznivý vliv na jeho růst má vyšší vlhkost vzduchu a vlhké půdní podmínky. Jeho pěstování je zvlášť vhodné v teplejších oblastech. V oblibě má půdu s vyšším obsahem živin. Lze jej pěstovat i na půdě hnojené chlévskou mrvou. 
Sklizeň: Sklíze se postupně, po odřezání listů znovu obráží a poskytuje tak úrodu po celé vegetační období
Postup při skladování mangoldu: Mangold jako jiná listová zelenina není zrovna vhodná k uskladnění. Pokud je jej však třeba uskladnit, provede se to tak, že se odřezané listy vždy uchovají v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby neovadaly. Sáček má být pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takto lze mangold uchovat až 5 dní. Pro případné skladování se nemají používat nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Listy se umývájí vždy až těsně před použitím.

Choroby

Plíseň špenátová (Špenát)