Hokkaidó

Tykev velkoplodá, plazivá. Je výborná na vaření, pečení i smažení. 

Podmínky: Vyžaduje slunné místo a nesnáší mráz

Předpěstování: Předpěstovat si dýni Hokkaido klidně i doma v obýváku není žádný problém, tato jednoletá rostlina je velmi nenáročná. Semena dýně Hokkaido je před sázením dobré namočit přes noc do vody, aby rychleji vyklíčila

Semínka zasadit v polovině dubna po dvou do květináče o průměru 8-10cm, půdu spíše písčitou a udržovat v ní stále vlhkost. Květináče je vhodné postavit na teplé a světlé místo, protože mladé výhonky potřebují dostatek světla, pozor ale na přímé slunce.

Sazenice: Přímo na záhonek se dýně Hokkaido vysévá do hloubky 3 – 5 cm ve vzdálenosti min. 1 m od sebe. Vyžaduje humózní půdu s dostatečnou půdní vláhou a pravidelným odplevelením, listy dýně Hokkaido se nezalévají

Sklizeň: Podzim

Skladování: Při skladování na suchém místě při teplotě kolem 10 °C (vlhký sklep není vhodný), vydrží až do dubna.

Využití: Dýně Hokkaido se hodí do mnoha receptů. Její dužina má bohatou, sladkou chuť, ale nesmí se převařit, potom je na jazyku suchá a šupinatá. Před vařením dýni rozkrojte napůl a lžičkou odstraňte semínka a vlákna. Tato dýně se může vařit i se slupkou, ta totiž vařením krásně změkne. Dýně Hokkaido se hodí na polévky, omáčky, do nádivky, jako příloha místo brambor, můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní marmelády, buchty, ..zkrátka cokoliv si usmyslíte a máte odvahu vyzkoušet

Více informací ZDE