• Listová zelenina

    Listová zelenina

    Charakteristika:
    • je středně náročná na výživu
    • má krátkou vegetační dobu
    • slabší kořenový systém
    • není citlivá na chlor (Cl), lze tedy hnojit draselnou solí
    • není náročná na zařazení v osevním postupu, patří do 2 nebo 3 trati

    Vápnění půd

    • nedostatek vápníku (Ca) vyvolává poruchy růstu a vývoje
    • nejlépe vyhovuje neutrální pH
    druh pH
    salát 6,2 - 7,5
    špenát 6 - 7,5
    štěrbák 6,2 - 7,2
    činské zelí 6,5 - 7


    Salát

    Salát je zelenina s krátkou dobou vegetace
    Výsadba:
    • na záhon (konec března až začátek dubna) a přikrýt netkanou textílií, pokud hrozí mrazy
    • po výsadbě pravidelná zálivka, méně často ale vydatněji
    • v době uzavírání hlávek zálivku omezit
    • vzešlý salát jednotit (květen) na 30cm v řádku
    • spon výsadby
      • salát hlávkový 25-30x25-30cm
      • salát listový 25-30x30cm
    Sklizeň:
    • sklízený salát již nezalévat
    • hlávkový salát se sklízí od května

    Ledový salát

    Výsev: 
    • - v dubnu do prohřáté půdy, překrýt netkanou textílií
    Výsadba:
    • spon výsadby 30x30cm

    Špenát

    Výsev: 
    • od března, v dubnu výsev pro pozdější sklizeň
    Výsadba: 
    • - v dubnu vzešlý špenát zavlažovat

    Mangold

    Popis: Mangold je dvouletá cizosprašná rostlina, kterou řadíme mezi zeleninu první tratě. V prvním roce na ní vyroste růžice velkých nejčastěji zelených listů. V druhém roce, pokud v našem podnebí vůbec přezimuje, ihned na jaře vyroste do květu. 
    Druhy: Mangold je mnohými považován za druh špenátu, ale není tomu tak. Můžeme se setkat se dvěma druhy mangoldu, pěstují se totiž řapíkaté odrůdy připomínající čínské zelí a listové odrůdy připomínající vzhledem špenát. - 
    • řapíkaté: odrůdy mají silné řapíky (až 5 cm široké), které se upravují podobně jako chřest. Řapíkatý mangold může mít řapíky čistě bílé, světle zelené, nažloutlé, sytě červené či dokonce lehce dofialova. Listy jsou světle nebo tmavě zelené.
    • listové odrůdy: mají úzké řapíky a mohutné listové čepele používané jako špenát. Listový mangold je sytě zelený a opravdu lze zaměnit se špenátem. Je ovšem, ale mnohem zdravější než špenát, a to zejména proto, že neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Zato obsahuje mnoho vitamínu C, jehož množství, ale může klesnout neopatrným zpracováním. Dále pak obsahuje vitamín B, E a A. Z minerálních látek nám mangold nabízí vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo. Protože je příbuzný s řepou, obsahuje prvek betain. Betain je spolu s dalšími složkami účinný proti kornatění cév, aktivuje činnost jater a brání jejich tukové degeneraci.
    Léčivé účinky: Mangold také mimo jiné podporuje tvorbu a vylučování trávících šťáv a je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění. Mimo to má příznivé účinky na látkovou výměnu a posiluje nervový systém. Pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Je vhodný i při redukčních dietách, protože je nízkokalorický, 100 g mangoldu obsahuje jen 59 kJ. Jedinou nevýhodou této zeleniny může být mírně projímavý účinek, proto i zde platí - všeho s mírou. 
    Výsev: 
    • vysévá se do hloubky asi 3cm
    • po vytvoření pěti - šesti pravých listů na rostlinách se provádí jednocení
    • na záhonech se nechávají pouze nejsilnější jedinci a ty se přihnojují ledkem. - půda se kolem mangoldu v průběhu vegetačního období kypří pravidelně
    • zvlášť v suchém období se mangold neobejde bez zálivky, protože nedostatek vláhy u něj může způsobit nežádoucí vybíhání do květu.
    Poloha: Snáší dobře i polostín a příznivý vliv na jeho růst má vyšší vlhkost vzduchu a vlhké půdní podmínky. Jeho pěstování je zvlášť vhodné v teplejších oblastech. V oblibě má půdu s vyšším obsahem živin. Lze jej pěstovat i na půdě hnojené chlévskou mrvou. 
    Sklizeň: Sklíze se postupně, po odřezání listů znovu obráží a poskytuje tak úrodu po celé vegetační období
    Postup při skladování mangoldu: Mangold jako jiná listová zelenina není zrovna vhodná k uskladnění. Pokud je jej však třeba uskladnit, provede se to tak, že se odřezané listy vždy uchovají v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby neovadaly. Sáček má být pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takto lze mangold uchovat až 5 dní. Pro případné skladování se nemají používat nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Listy se umývájí vždy až těsně před použitím.

    Choroby

    Plíseň špenátová (Špenát)

    Počet článků:
    0
  • Cibulová zelenina

    Počet článků:
    1
  • Plodová zelenina

    Počet článků:
    0
  • Kořenová zelenina

    Počet článků:
    0
  • Brambory

    Typy brambor:

    • A = salátové, brambory pevné a lojovité, vhodné k přípravě salátů a k přímému konzumu uvařené
    • B = přílohové, brambory univerzální, středně pevné, ideální k přímému konzumu uvařené
    • C = brambory měkké a moučnaté, určené k přípravě bramborového těsta a kaší

    Pro přesnější klasifikaci se uvádějí i typy přechodné, např. AB, BA, BC. První písmeno klasifikuje ten varný typ, ke kterému má blíž.

    Předklíčení:

    • koncem března nebo nejpozději na začátku dubna vyložit dno přepravky papírem, nasypat asi centimetrovou vrstvu zeminy a na ni rozložit, volně od sebe, překontrolované zdravé hlízy
    • celé je pak zahrnout jemnější zeminou, zavlažit vodou a dát na světlé a teplé místo (12-18°C)
    • občas je znovu zalít
    • za 2 týdny hlízy začnou klíčit i pod zeminou, ukáží se nad povrchem a budou se hned zelenat a sílit. Podmínkou je co nejvíce světla a přiměřený chlad, okolo 15-18 °C
    • za 4-5 týdnů klíčky dorostou 5-7 cm a budou sytě zelené

    Sadba:

    • když už je půda prohřátá a průměrná teplota je 6-8 °C (dle počasí zpravidla poslední dubnová dekáda)
    • lze sadit i při nižší teplotě, pokud se záhon překryje netkanou textílií. Ta se odstraní většinou až v květnu po zmrzlých (15.5.)
    • vysazujeme předklíčenou sadbu raných odrůd brambor do rýh 6-8 cm hlubokých po 30 cm
    • platí, že pokud se půda v hloubce 20 cm ohřeje na 11 °C, tehdy začínají brambory růst
    • vzdálenost brázd 625mm (dle normy), doporučeno až 700mm
    • zahrnout do hrůbku 15cm vysokého, průběžně kopčit až na výšku hrůbku 30cm
    • záhon je třeba stále udržovat mírně vlhký

    Odhad množství: 

    • na délku 12m po 0,3m => 40 brambom x 5 řádků = 200 brambor
    • pro certifikovanou sadbu bude potřeba na danou plochu (cca 1kg = 8-10 brambor) 25kg/200-250ks
    • při ceně 12Kč/1kg => 300Kč => výnos z 25kg cca 70-80 kg
    • na poli byl výnos 60-70% => ztráty způsobeném hlavně krtkem a následně suchem (malé brambory, některé hnízda byly prázdné)
    Počet článků:
    4
  • Košťálová zelenina

    Počet článků:
    0
  • Lusková zelenina

    Počet článků:
    0