• Jádroviny

    Počet článků:
    0
    • Jabloně

      Jabloň patří mezi dlouhověké stromy dožívající se 60-70 let přičemž lze nalézt stromy staré až 200 let
      Kvetení: Vegetační klid probíhá při teplotách pod + 6 °C, rašení při teplotách nad +6 °C. Pro diferenciaci květních pupenů jsou potřebné teploty nad 18-20 °C, pro opylování jsou optimální teploty okolo 16-20 °C. Květní pupeny (růžové stadium) snesou před rozkvětem nízké teploty okolo -1,5 až -3 (-4) °C. Během kvetení mohou být poškozen teplotami od -1,7 až -2,2 °C. Ve dřevě snese jabloň teploty do -35, ale silnější mrazové poškození může nastat i při teplotách okolo -10 až -20 °C.
      Pomologicky lze odrůdy třídit podle doby zrání:
      ODRŮDY LETNÍ: konzumní zralost nastává současně se sklizňovým termínem (sklizeň do 15. srpna), nebo brzo po něm a trvá krátce;
      ODRŮDY PODZIMNÍ: konzumní zralost nastává za 2-8 týdnů po sklizni, (sklizeň od 15.8. do konce srpna), pozdně podzimní je možné sklízet od 1.9 do 20.9)
      ODRŮDY RANĚ ZIMNÍ: konzumní zralost za 8-12 týdnů po sklizni (sklizeň od 20.9 - do 30.9.)
      ODRŮDY POZDNĚ ZIMNÍ: konzumní zralost za 12-24 týdnů od sklizně (sklizeň od
      konce září)

      Choroby

      Hořká pihovitost:

      • pokud se vyskytne,pak v druhém roce po celou sezónu dodávat vápník a to:
        • 1. v době velikosti jablíček jako nehet
        • 2-5/7-krát opakovat do poloviny srpna

      Sklovitost:

      • pokud se vyskytla sklovitost v předchozích letech, pak:
        • v době nárustu jablek přidat živiny (P,K,Mg,B) a sklízet jablka dříve
        • fyziologická porucha, sklon mají zejména odrůdy:
          • STARKING
          • JONATHAN
          • GLOSTER
          • CLIVIA
          • ONTARIO

      Hnojení

        • Bor(B): nedostatek => výskyt hnědých kousků uvnitř dužiny (tzv. vnitřní korkovatění)
        • Dusík(N): nadbytek =>
          • velké přírustky, nasazují málo květů
          • dřevo hůře vyzrává
          • pletiva bývají častěji napadána škůdci a houbovými chorobami, špatně vyzrávají
          • listy do zimy neopadají
      Počet článků:
      30
    • Hrušně

      Počet článků:
      5
  • Peckoviny

    Počet článků:
    0
  • Skořápkoviny

    Počet článků:
    0